از جمله دستگاه ها و تجهیزات مهم و پرکاربرد در حوزه صنعت و معدن، می توان به دستگاه سیم برش اشاره نمود. در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل این دستگاه، کاربرد، ویژگی ها وهمچنین انواع این دستگاه بپردازیم.
فناوری استفاده از این دستگاه کاربردی، حدودا از سال 1970میلادی وپس از جنگ جهانی دوم، در عملیات بهره برداری از معادن جهان رواج یافت و باعث ایجاد پیشرفت شگرفی در حوزه صنعت و معدن گردید. صرفه جویی در صرف وقت و هزینه استخراج معدن، بالارفتن بازده و راندمان کاری، روش استفاده آسان حتی برای افراد غیرمتخصص و مبتدی و همچنین افزایش ظرفیت تولید ونیز ممانعت از به هدر رفتن منابع از جمله دلایل رواج استفاده از این دستگاه می باشد.
امروزه از دستگاه سیم برش، جهت فرایند برش و جداسازی بتن های مسلح به آرماتور و یا میلگرد ،برش ستون و تیر های ساختمانی ،برش سقف و دال های بتنی برای ایجاد داکت و رایزر های تاسیساتی و نیز نمونه های مختلفی از سنگ ها که با اهداف مختلف از معادن استخراج می گردد، استفاده می شود. سنگ کوپ و یا همان سنگ بلوک به سنگ هایی با ابعاد بزرگ گفته می شود که به طور مستقیم از معادن استخراج گردیده و پس از برش توسط دستگاه سیم برش، به کارخانجات سنگبری منتقل می شوند. جنس این سنگ ها، عموما مرمریت، تراورتن ویا گرانیت برای کاربردهای ساختمانی و… می باشد.
مکانیزم اصلی دستگاه سیم برش، به گونه ای است که از یک سیم که دارای درجه سختی بیشتر ازبتن مسلح و سنگ موردنظر است ، جهت برش و جداسازی و حتی شکل دهی به بتن و سنگ استفاده می شود.
قسمت سیم دستگاه، به دور بتن و سنگ که قصد داریم عملیات برش را روی آن انجام دهیم قرار می گیرد و بتن و سنگ را برش می دهد. بدیهی است، بالابودن درجه سختی سیم مانع از پارگی و آسیب فیزیکی به آن می شود و در نهایت سنگ مورد نظر به راحتی برش داده می شود. در حین عملیات برش بتن، به طور مداوم از آب به عنوان مایع خنک کاری سیم استفاده می شود. این کار باعث می شود تا آسیب های ناشی از حرارت بر اثر اصطکاک وارده به سیم به حداقل برسد.