مقاوم سازی و تقویت سازه های بتنی یکی از اوامر ضروری شمرده می شود، از آنجا که سازه های بتنی ممکن است بر اثر عوامل مختلفی همچون طراحی نامناسب و اجرای غیر اصولی دچار فرسودگی و ضعف در مقاومت شوند، به همین منظور می بایست با استفاده از روشی اقدام به تقویت آن ها نمود.
یکی از روش های مقاوم سازی سازه های بتنی استفاده از ژاکت های فلزی و بتنی می باشد. فرآیند تقویت سازه های بتنی با ژاکت فلزی و بتنی برای افزایش مقاومت سازه ها همچون تیرها، ستون ها و دال ها می باشد که با ایجاد فشار محیطی موجب ارتقا مقاومت بتن و شکل پذیری المان های سازه ای می شود.
لطفاً جهت مطالعه و بهره مندی از محتوای پیش رو، با ما همراه باشید.
ژاکت فلزی یکی از راهکارهای پرطرفدار برای مقاوم سازی ساختمان شمرده می شود که اغلب برای سازه های بتنی به کار می رود. برای تقویت سازه ها با این روش اجزای ژاکت فولادی دور تا دور سازه قرار می گیرند و با استفاده از پیچ و مهره و یا جوشکاری به یکدیگر متصل می شوند. ژاکت های فولادی سطح مقطع را افزایش می دهند و با محصورسازی المان اصلی موجب افزایش ظرفیت المان می شوند.
لازم به ذکر است که از ژاکت فولادی نیز می توان برای ایجاد اتصال های جدید استفاده کرد و درمواقعی که نیاز به ایجاد المانی های جدید و متصل نمودن آن به المان های قدیمی باشد، ژاکت های فلزی گزینه مناسبی می باشد.
ژاکت های بتنی برای تقویت ستون هایی است که با گذر زمان و به دلیل شرایط نامساعد جوی آسیب دیده و ضعیف شدند.
همچنین از ژاکت های بتنی می توان برای تقویت تیرها و فونداسیون نیز استفاده کرد.
به عبارت دیگر می توان گفت که تقویت سازه ها با ژاکت های بتنی موجب افزایش برشی، خمشی و سختی جانبی می شود.
اجرای ژاکت فلزی برای سازه های بتنی می تواند به روش های مختلفی صورت بگیرد. برای تقویت سازه بتنی ستون ها با ژاکت فلزی، ورقه های فلزی را با استفاده از بولت در اطراف ستون به کار می برند. این ورق ها به شکل مناسب در بالا و پایین ستون قرار می گیرند و به تیرها وصل می شوند. این کار موجب می شود تا علاوه بر افزایش مقاومت برشی یا خمشی ستون، تنش محصورشدگی به وجود آید و مقاومت بتن افزایش یابد.
برای تقویت سازه ها با ژاکت بتنی با توجه به میزان مشکل سازه مورد نظر، آرماتوربندی و بتن ریزی انجام می شود. در مواردی که مشکل سازه تحت مقاوم سازی تحمل لنگر می باشد می توان برای اتصال بهتر از روش کاشت میلگرد نیز استفاده نمود.
در مرحله بعد آرماتورهای جدید با دقت ایجاد می شوند و پوشش بتنی برای آن ها صورت می گیرد. این آرماتورها باید با آرماتورهای ستون به شیوه یکپارچه عمل کنند تا اتصال این مقطع و مقطع قبلی به صورت مناسب برقرار گردد.
پس از اجرای آرماتوربندی قالب بندی برای اجرای بتن صورت خواهد گرفت. برای این کار می بایست به ارتفاع ستون توجه شود تا قالب بندی به گونه ای باشد که امکان بتن ریزی در چندین ارتفاع ایجاد شود، زیرا با این کار از سقوط بتن جلوگیری شده و بتن یکپارچه می ماند.
با اتمام قالب بندی نوبت به اجرای بتن می رسد. در صورتی که از رزین برای سطح بتن قبلی اسنفاده نشده لازم است تا سطح نمناک شود و سپس عملیات بتن ریزی آغاز گردد.
تقویت سازه های بتنی با ژاکت فلزی و بتنی کاربردهای زیادی را به همراه دارد. در کاربرد ژاکت های بتنی برای مقاوم سازی سازه ها می توان به محصورسازی بتن در مقاوم سازی، افزایش مقاومت خمشی و برشی و افزایش سختی اتصالات اشاره نمود.
همچنین کاربردهای مقاوم سازی سازه بتنی با ژاکت فلزی شامل موارد ذیل می شود:
مقاوم سازی با ژاکت های فلزی در یک بخش قابل انجام است و نیازی به تقویت المان از فونداسیون نمی باشد.
ژاکت های فلزی در زمان اجرا نسبت به ژاکت های بتنی از سهولت زیادی برخوردار هستند و بر خلاف ژاکت های بتنی نیازی به قالب بندی ندارند. لذا ژاکت های فلزی سرعت اجرای بیشتری را نسبت به ژاکت های بتنی صرف می کنند.
افزایش زیاد مقاومت در عضو موردنیاز و امکان اصلاح بیشتر مشکلات سازه ای در قاب های بتنی از دیگر مزایای ژاکت های فلزی می باشد.
لذا در مقاوم سازی با ژاکت های فلزی به دلیل عدم تغییر در ابعاد و فضای مورد نیاز، امکان ایجاد اشکالات معماری نسبت به ژاکت های بتنی کمتر است.
سازه های بتنی اگر چه از استحکام بالایی برخوردار هستند، اما ممکن است به دلایل زیادی همچون طراحی ضعیف یا آسیب دید بر اثر عوامل مختلف نیاز به تقویت سازه داشته باشند. یکی از راهکارهای مفید در برابر آسیب هایی مانند زلزله اجرای فرآیند مقاوم سازی سازه ها است. با استفاده از دو روش ژاکت های فلزی و بتنی می توان سازه های بتنی را مقاوم سازی نمود و موجب تقویت کلی ساختمان شد.
در واقع ژاکت های فولادی و بتنی عملکرد یکسانی را دارند ولی نحوه اجرای آن ها کمی متفاوت می باشد، در ژاکت های فلزی همانطور که در این مطلب ذکر کردیم از عملیات جوشکاری و پیچ و مهره استفاده می شود ولی در روش بتنی میلگرد و بتن ریزی انجام می شود.
مجموعه مقاوم سازان پایتخت با بیش از چند دهه تجربه خدمات تقویت سازه های بتنی با ژاکت فلزی و بتنی را با بهترین تجهیزات ارائه می کنند. تیم مقاوم سازان با ارائه بهترین پیشنهادات کارفرمایان عزیز را راهنمایی می نمایند و سعی در ارائه خدمات با کیفیت و اصولی را دارند.
WhatsApp us